Sint Laurens Zelzate West
PROJECT:
Van
Afvalberg naar Zonne-energie
 
 
 
  STARTOpbouwActivieitenLeshulp  
   

Activiteitenoverzicht

Vrijdag 21 april:
_____________________________________________________________

Gezamenlijke opening project

Hoe tof vindt een hengelaar het om allerlei troep uit de visvijver boven te halen
Hoe denken fietsers en joggers erover om in de stank rond te rijden of lopen?

En kijk wat gebeurde er toen een verstrooide professor zijn afval verkeerd sorteerde?
 

Onze kinderen mochten kennismaken met de nieuwste ‘volautomatische containers’ die alle verkeerd gesorteerde troep weigeren.  Meer zelfs, wat fout is vliegt zomaar vanuit de container terug de hoogte in.  Dat was even schrikken … Gelukkig waren er voldoende milieubewuste leerlingen in de buurt die aangespoord door de ganse groep, alles wel in de juiste container deden belanden zodat niets meer terug kwam en alles terug netjes werd.  Ondertussen beluisterden we ook reeds ons milieulied dat we met z’n allen willen inoefenen.

 

klik hier voor de foto's  


_____________________________________________________________

De vuilniswagen op bezoek

Het was even manoeuvreren doch een bekwame chauffeur slaagde er toch in om zijn grote vuilophaalwagen op onze speelweide te parkeren.  Onze kleuters hadden er naar uitgekeken.  Ze waren in de klas immers goed voorbereid op zijn komst, en nu wilden ze zelf wel eens plaats nemen achteraan of zelfs achter het stuur.  Met open monden zagen ze hoe de vuilnisbakken de hoogte ingingen en werden geledigd.  Ze hoorden ook het lawaai van het bewegende vuil binnenin en vernamen verder alles wat ze nog meer wilden weten.  Boeiend was het in ieder geval want na afloop bleken er heel wat vuilnismannen in spe kandidaat te zijn om zelf ook met zo’n wagen de weg op te gaan …   

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven


_____________________________________________________________

Maandag 24 april:

Leeruitstap naar IDM Lokeren en natuurgebied Molsbroek

Een afvalsorteerspel spelen, een milieufilmpje van ‘Oscar’ bekijken, leren dat hoe meer je naar beneden gaat op ‘de ladder van Lansink’, hoe minder milieuvriendelijk je bent.  Het zijn maar een paar zaken waarover onze leerlingen van 1ste (en 2de leerjaar na hun bezoek op 25/04) honderduit zouden moeten kunnen vertellen na hun interactieve bezoek aan IDM.

Er werden tips gegeven hoe we zelf de afvalberg kunnen verminderen door een navulbare drinkbus of glazen flesjes te gebruiken ipv. brikjes, een brooddoos ipv. folie, een koekentrommel ipv. voorverpakte koeken.  We bezochten de werkplaats waar de koopwaar voor de kringwinkel werd gecontroleerd en zonodig hersteld en vernamen alles over de werking van zo’n winkel.  Uiteraard kregen we ook te zien waarom sorteren van afval zo belangrijk is en wat nadien met het gesorteerde afval gebeurt.

Bij het beluisteren van de vogeltjes tijdens onze natuurwandeling in de gezonde lucht van Molsbroek, beseften we nu dubbel zo goed hoe belangrijk de zorg voor ons milieu vandaag wel is.

 

klik hier voor de foto's  


_____________________________________________________________

Natuurverkenning in ‘Het Zwin’ :

 Zuiver water is van het grootste belang voor het leven in en rondom dit water.  Dank zij een bezoek aan de slikken en schorren in het Zwin werd dit voor onze kinderen van derde en vierde leerjaar wel heel erg duidelijk.  

 

klik hier voor de foto's  


_____________________________________________________________

Dhr. Voorko Omen op bezoek in de 6de klas

Vorige week kreeg het zesde leerjaar post van Dhr. Voorko, Voorko Omen.

Hij verstuurde zijn e-mail van op een vuilnisbelt.  Hij vindt het verschrikkelijk dat wij in België gemiddeld 1 kg afval per dag per persoon produceren.  Hij roept onze hulp in om de afvalberg te verkleinen en dat kunnen we op verschillende manieren doen.  Eerst en vooral door afval zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken maar zeker en vast ook door juist te sorteren.  Maar hoe doe je dat ?

Met de afhaalkalender van de gemeente in de hand kwamen we al heel wat te weten maar om ons nog verder te helpen stuurde Omen zijn beste vriend Peter naar onze school.

Maandag 24 april in de namiddag ontmoetten we Peter.  Hij had een grote vuilniszak bij zich met allerlei afval.  Wie durfde mocht eens grabbelen maar dan werd het wel nadenken geblazen, we moesten de verschillende soorten afval op de juiste manier sorteren.

We maakten onderscheid tussen PMD, papier en karton, GFT, glas, klein gevaarlijk afval, grof vuil, houtafval en snoeiafval.  We probeerden zo nauwkeurig mogelijk op te sommen wat waar bij hoorde en wat hierin geen plaatsje vond noemden we restafval.

Bijna iedereen wist dat PMD staat voor Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons.  Maar weet jij ook waaraan je een flacon kan herkennen ?

 

Aan de smeltlijn onderaan de flacons of doosjes.
Zo merk je dus meteen  dat botervlootjes en yoghurtpotjes NIET thuis horen in de blauwe zak !

We maakten ook kennis met de ladder van Lansink.  De ladder vertelt ons wat we met al dat afval kunnen doen.  Helemaal bovenaan staat de beste oplossing.  Hoe meer we dalen op de ladder hoe slechter de oplossing is voor het milieu.

Wij proberen op school zoveel mogelijk afval te voorkomen en als dat niet lukt het te hergebruiken en te recycleren.  Peter hielp ons alvast op weg door heel wat nuttige tips te geven .  Het was een hele toffe en leerrijke namiddag.  Jij helpt toch ook die afvalberg te verkleinen ?!?

 

terug naar boven


_____________________________________________________________

Dinsdag 25 april

Milieushow : 

De leerlingen van derde en zesde leerjaar woonden een toneelvoorstelling bij, georganiseerd door medewerkers van IDM.  Zij brachten in een korte musical op een ludieke manier de problematiek van afvalproductie naar voor.

In de voorstelling maakten ze kennis met Silke en Merel die naar dezelfde dansschool gaan.  Silke kreeg van de dansleraar de opdracht om een thema te kiezen voor het jaarlijkse dansfeest.  Ze koos voor het thema ‘milieubehoud’.

Tijdens dit toneel kwamen belangrijke punten zoals afval leren voorkomen en afval leren sorteren aan bod.  De afwisseling tussen verhaal, zang en dans zorgde voor een educatief spektakel.

 

klik hier voor de foto's  


_____________________________________________________________

Groepswerk in L5A

De leerlingen van het vijfde leerjaar startten hun inbreng in het milieuproject met de creatie van een uithangbord om aan de schoolpoort te hangen. Slogans bedenken, schilderen, vernissen, afval verzamelen en opkleven…ze brachten het samen tot een goed einde.

“Afval stop, ruim het op!” is de duidelijke boodschap van onze leerlingen. Ze vinden het belangrijk dat voorbijgangers in één oogopslag zien waaraan er op school wordt gewerkt.

Ondertussen startte in de klas ook het groepswerk rond luchtvervuiling.  Daarbij hebben de leerlingen elk afwisselend hun eigen taak : verslaggever, bemiddelaar, tijdsbewaker, gespreksleider of materiaalmeester.  Er wordt nagedacht over volgende onderwerpen  :

het gat in de ozonlaag, de zure regen, het broeikaseffect en het effect van het verkeer op de luchtkwaliteit.  De leerlingen verzamelen info, teksten, prenten, boeken … en zullen dit alles later verwerken tot boeiende spreekbeurten.

 

klik hier voor de foto's  


_____________________________________________________________

Verslaggeving bezoek IDM 2de leerjaar (zie foto’s L1 24/04)

Welgezind vertrokken we met de bus naar Lokeren.  Dank zij onze samenwerking met M(ilieu) O(pvoeding) op S(chool) kon dit zelfs helemaal gratis.  Ook wij gingen op bezoek bij  IDM.  Het was wel nog een heel eindje stappen na de busrit, doch na zo’n drie kwartier kwamen we aan bij het grote gebouw.

Lotte was onze gids, ze vertelde ons dat hier vroeger een verbrandingsoven was. Wist je trouwens IDM de afkorting is van ‘Intercommunale Durme en Moervaart’?  

Lotte vertelde ons allerlei over sorteren : wat hoort er thuis bij ‘papier en karton’, wat bij ‘PMD’, ‘KGA’, ‘glas’, ‘restafval’,… We hebben duchtig geoefend met echt afval, en zijn nu echte  specialisten in spe ! We bekeken ook een leerrijk filmpje over sorteren.  Wat we zeker onthouden is dat het beste wat je kan doen steeds is : AFVAL VOORKOMEN !  Daar proberen we vanaf nu allemaal extra ons steentje toe bij te dragen !

terug naar boven


_____________________________________________________________

Woensdag 26 april

Zuiver water voor iedereen

De kleuters van de 3de kleuterklas worden in het kader van ons milieuproject bij juf Hilde volledig ondergedompeld in ‘zuiver water’  Zij maakten kennis met Floepje : een raar diertje dat kan lopen, zwemmen en vliegen !  Floepje blijft 2 weken in de klas en leert ons heel veel over watervervuiling en waterzuivering.

Hij bracht  zelfs een groot Floepjes-gezelschapsspel mee waarbij wij een hele boel tips leren hoe zorg te dragen voor het water.  Wie alle tips heeft leren kennen is gewonnen.

Vuilnis in de klasvijver ????  Dat moet natuurlijk worden opgevist.  We kunnen heel wat punten verdienen met dit visspel want op ieder stuk vuilnis staat een cijfer.  Vissen dus en vooral tellen maar ...

Waar kan nu het meeste water in ?  In de fles of in de gieter ?
In de emmer of in de maatbeker ?  Onze kleuters probeerden het volop uit.....

Verder beleven wij veel plezier aan de waterbaan, doen heel wat  waterproefjes in onze klas en spelen met onze mini-duikboot  in de fles.  

Weten jullie eigenlijk wat er gebeurt als je witte anjers in water met kleurvloeistof zet? Blijft olie op water drijven of is het op stroop ?  Onze kleuters experimenteerden erop los en probeerden alles uit !

Ook knutselen rond water hoort uiteraard bij ons project.  Wij maken vissen van oud papier of  vouwen er andere om deze dan te laten zwemmen in proper water van papiergolven met groene planten.

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven


_____________________________________________________________

Donderdag 27 april

 

Naar de kringwinkel

Dondermorgen bezochten zowel onze 1ste leerjaren als het 2de leerjaar beurtelings de kringwinkel in de Groenstraat te Zelzate.  Dit is de naam die voortaan wordt gebruikt voor de vroegere kringloopwinkels.  De leerlingen werden heel erg welkom geheten door onze vriendelijke gidsen, waaronder Rudy. Hij vertelde ons in geuren en kleuren het hele reilen en zeilen van de winkel, we leerden heel wat bij.  We noteerden enkele reacties uit het 2de leerjaar : 

-          Ik wist niet dat de winkel zo’n grote magazijnen had. Wat een ruimte !
Er stonden daar heel veel spullen. Ik vond het heel leuk ! (Jelva)

-          Ik wist niet dat je daar zo’n mooie dingen kon kopen voor maar weinig geld.
De mensen hadden daar zeer veel werk om alles uit te pakken en te sorteren. (Quinten)

-          Er lag heel veel kledij in het magazijn. Alles zat in dozen en zakken verpakt.
Ik vond het een leuke rondleiding. (Imogynn)

-          De uitleg van Rudy was goed, leerzaam en heel leuk! (Jari)

-          Ik vond het leuk, maar ik heb vooral heel veel bijgeleerd.
Hier kom ik nog terug! (Brian H.)

-          Ik vond de winkel en de magazijnen heel groot.
Je kon er zeer veel spullen kopen. (Cédric)

-          Het geld dat de mensen ontvangen wordt gebruikt om de vrachtwagen,
het personeel, enz te betalen. (Amaury)

-          Mensen die niet zo veel geld hebben, kunnen in de kringwinkel toch mooie dingen kopen die niet zo duur zijn. Dat vind ik goed. (Michael) 

 

klik hier voor de foto's  


_____________________________________________________________

Een bezoekje aan het gemeentelijk containerpark

Onze kleuters van G3 trokken met juf Joke en enkele bereidwillige ouders naar het Zelzaatse containerpark voor een grondige rondleiding.  Ze hadden overigens de ruimte want het park was speciaal voor hen geopend op de wekelijkse sluitingsdag.  Ze namen meteen wat afval mee, zodat ze dit daar in de juiste container konden achterlaten.  Opgeruimd staat netjes, was het motto en sorteren moesten ze echt goed doen.   

Wie echter yoghurtpotjes meebracht moest ze terug meenemen naar school.  Deze hoorden daar immers in geen enkele container thuis, ook niet bij de blauwe zakken,  en ze dienen daarom bij het restafval in de grijze bakken te worden gegooid.  Andere zaken als folie, steenafval, tuinafval, isomo, elektrische apparaten … mogen dan weer wel worden gebracht. 

Groot was de verrassing voor onze kleuters toen een reuzengrote vrachtwagen een volle container kwam weghalen om een lege achter te laten.  Die laad- en losmanoeuvres zijn onze jonge sorteerders zeker niet ontgaan zodat ze thuis weer heel wat te vertellen hebben.   

 

klik hier voor de foto's  


_____________________________________________________________

Alternatieve energie in het windmolenpark te Eeklo

Zowel 5de als 6de leerjaar gingen vandaag bekijken en beluisteren hoe wind kan worden aangewend voor het opwekken van elektriciteit. De derde graad van onze school richt zich binnen ons milieuproject immers vooral naar het luik ‘energie’. 

Wij maakten in levende lijve kennis met een ‘groene energie’ leverancier na onze tocht naar de Leidijkmolen, één van de 7 windmolens die Eeklo rijk is.

Iedereen stond ervan versteld dat zo’n molen maar liefst 85 meter hoog is (van aan de grond tot aan de gondel) en dat één wiek wel 35 meter lang is.  Eén molen staat in voor de energievoorziening van zo’n 2200 gezinnen.  Niet mis dus !  Zeker als je bedenkt dat het produceren van deze energie geen afval met zich meebrengt en dat alles bovendien heel veilig en onuitputtelijk is, in tegenstelling tot andere energiebronnen zoals aardolie, gas en uranium.

We keerden terug huiswaarts met een pak info die uiterst nuttig zal zijn wanneer we de komende dagen nog veel meer over de soorten energiebronnen zullen leren en over de werking van windmolens. 

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven


_____________________________________________________________

Vrijdag 28 april

Op uitstap naar Wachtebeke  - Puyenbroeck met de 3 de kleuterklas 

Met de ganse 3de kleuterklas maakten we gisteren kennis met watertovenaar Brubbelaar.
Samen met hem en met zijn tovenaarskoffer trokken we door het bos om allerlei waterproefjes uit te voeren. 

Wij maakten zelf waterdruppels door onze adem (waterdamp) op een spiegeltje te blazen.

Wij maakten kennis met de kringloop van het water a.d.h.v. een verhaaltje over een schattig waterdruppeltje.  Wij kregen elk een toversteentje van de tovenaar en mochten zelf in de natuur op zoek gaan naar een ‘bootje’ om het toversteentje te laten drijven in grote waterbakken. 

Heel wat dieren op het water (zoals de eend) worden niet nat.  Hoe kan dat ?

Met een waterdruppel en vaseline op de handen van de kleuters werd dit goed uit de doeken gedaan.  Met water kan je ook veel plezier maken, ook dat hebben wij kunnen ervaren want wij hebben bellen geblazen !  Voor de apotheose zorgde tovenaar Brubbelaar zelf . Hij maakte met een speciale, grote lus reuzebellen !  Wij kregen ook nog een bellenblazer cadeau.  De kleuters waren onder de indruk van de watertovenaar en van de proefjes.  Wij hadden er grote honger van gekregen. 

Gelukkig was het zonnetje van de partij en wij genoten dus van onze picknick .

De speeltuin konden wij na al dat getover natuurlijk ook niet naast ons laten liggen en de kleuters leefden zich dus helemaal uit.  Tijdens een rondrit met het treintje door het domein, zagen we nog heel wat water.  Vooral de grote fonteinen maakten indruk.  Dank U wel aan alle papa- en mamachauffeurs die er voor zorgden dat wij na dit boeiende bezoek ook weer veilig terug op school terecht kwamen! 

 

klik hier voor de foto's  


_____________________________________________________________

Aan de slag in 6B

Een project rond milieu wil niet alleen maar zeggen dat we uitstapjes maken, er moet ook gewerkt worden.  Tijdens een groepswerk verdiepen de leerlingen zich in de verschillende oorzaken en gevolgen van luchtvervuiling.  Vaak gaan die echter hand in hand. 

In kleine groepjes bestuderen de leerlingen materiaal in verband met de ozonlaag, het broeikaseffect, zure regen , verkeer en vervuiling. 

Er worden diverse informatiebronnen aangewend.  Boeken uit de bib, internet, artikels uit tijdschriften en kranten,…  Iedereen doet zijn best om een zo goed mogelijke voorstelling van zijn/haar werk voor te bereiden.

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven


_____________________________________________________________

Dinsdag 2 mei

Samen aan de slag met de compostmeester 

Vandaag kwam de compostmeester op bezoek in het 1e, 2e en 3e leerjaar. Hij leerde ons de eerste stappen om met succes te kunnen composteren. De compostmeester demonstreerde hoe we een compostvat moeten opstarten. Hij toonde ons niet alleen de delen van het compostvat maar ook de ideale standplaats. 

Net zoals bij Piet Huizentruyt onthouden we de voornaamste tips : 

Tip 1: Streef naar een evenwicht tussen groen materiaal (vb. grasmaaisel en  keukenafval) en bruin materiaal (dorre stengels, houtsnippers, stro, …).

Tip 2: Vermijd grote hoeveelheden van eenzelfde materiaal.

Tip 3: Verklein wat te grof of te lang is vb. doe een schil in kleine stukjes.

Tip 4: Roer éénmaal per week het GFT- afval om met de verluchtingsstok.

Tip 5: Wees geduldig. Het ganse proces neemt ongeveer één jaar in beslag.

En nu aan de slag en veel composteersucces ! 
Vele GFT-groeten. 

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven

_____________________________________________________________

‘Intepedinte’ in 5A

Vandaag beluisterden we in de klas de musical “Intepedinte”. Deze musical kaart de problematiek van de luchtvervuiling en van afval op een kindvriendelijke manier aan.

Ideaal dus om te beluisteren binnen het milieuproject op onze school.

Naar aanleiding hiervan lieten de leerlingen daarna hun fantasie de vrije loop en werden er tekeningen gemaakt van het land “Intepedinte” en van de verschillende personages uit de musical.  De resultaten worden tentoongesteld op het schoolfeest op 20 mei.

Alvorens echter muzisch aan de slag te gaan, schonken we eerst ook de nodige aandacht aan het ernstige werk.  Voor de laatste keer werkten we in groepjes rond luchtvervuiling. De laatste hand werd gelegd aan de spreekbeurten die voor aanstaande donderdag 4 mei geprogrammeerd zijn.

Vol enthousiasme werden de teksten, boeken en prenten bekeken en samengevat, de rollen (verslaggever, tijdsbewaker, gespreksleider, materiaalmeester en bemiddelaar) werden gerespecteerd en de soms moeilijke woorden opgezocht.  Na al dit intensieve werk zijn de leerlingen toch stilaan goed vertrouwd geraakt met hun, niet altijd eenvoudige, onderwerpen als luchtvervuiling tengevolge van het verkeer, het gat in de ozonlaag, de zure regen en het broeikaseffect.  Nu zijn ze klaar voor de uiteenzetting van hun werk aan hun medeleerlingen.

Het belooft alvast interessant te worden !

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven


_____________________________________________________________

Woensdag 3 mei

Sorteren moet je leren!

Bij het bezoek aan het IDM vorige week bleek dat we het nog moeilijk hadden om alles juist te sorteren.  Oefenen geblazen dus. We gingen aan de slag door eerst als herhaling alle soorten vuilnisbakken nog eens op te sommen : pmd, de glasbak, papier en karton, restafval, een compostvat en klein gevaarlijk afval.  Dat ging behoorlijk vlot.

Nadien oefenden we het sorteren in de praktijk.  In welke vuilnisbak hoort het afval thuis ? En wat bleek … We hadden toch wel goed geluisterd naar de uiteenzetting bij IDM want er werd geen enkele fout meer gemaakt !  Bravo en houden dus riepen onze kinderen in koor

sorteren is fun !’ 

 

klik hier voor de foto's  

 

terug naar boven

_____________________________________________________________

Posters luchtvervuiling:

In het vijfde leerjaar was er vandaag weer muzische milieubedrijvigheid.  Het milieulied werd ingeoefend en iedereen was druk in de weer met het ontwerpen van affiches.

Per groepje van 4 leerlingen wordt 1 poster ontworpen.  Deze worden verspreid over de school van zodra ze klaar zijn.  Refter, leraarskamer, speelplaats en gangen van de school zijn maar een paar van de locaties waar ze zullen worden opgehangen.  “Stop de smog, het is een groot bedrog!”, “Afval is niet top dus stop, stop stop!” zijn enkele slogans van de leerlingen.

Iedereen doet zijn best om er mooie en opvallende werkstukken van te maken.

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven


_____________________________________________________________

Donderdag 4 mei

Water zuiveren 

In het 4de leerjaar leerden de leerlingen dat al het water dat wij lozen, moet gezuiverd worden in een zuiveringsstation.  Vandaag hebben ze zelf water gezuiverd.

Voor dit experiment maakten ze als volgt een eenvoudige zandfilter: 

  1. Ze sneden de hals van een plastiekfles en maakten  met een els gaten in de onderkant van de fles.
     
  2. Ze legden een stuk textiel of zakdoek op de bodem van de fles. Daarop kwam een laag grove kiezel, dan een laag fijne kiezel en tenslotte een laag wit zand. Ze zorgden ervoor dat er nog voldoende plaats over was om te vullen met water.
     
  3. Er werd vuil water bovenop de filter gegoten ( een mengeling van afwaswater en afvalwater van een schuurbeurt in onze klas).
     
  4. Het water dat door de filter en de gaatjes kwam werd opgevangen en vergeleken met het vuile water. Het gefilterde water was al heel wat properder , maar natuurlijk nog niet drinkbaar.

Zo beseffen de kinderen beter welke inspanningen allemaal nodig zijn om ons drinkbaar water te verschaffen.  We springen dus het best verstandig om met ons drinkwater en zorgen ervoor dat we water niet nutteloos vervuilen.

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven

_____________________________________________________________

Leren sorteren 

Zelfs voor onze 3-jarige kleuters was dit het hoofddoel van het milieuproject.
‘Dit hoort dus hier, dat hoort daar, dit hoort daar weer niet …’

Mama's en papa's komen na een tijdje vertellen dat ze niet zomaar zondermeer alles nog gewoon kunnen weggooien, want juf heeft gezegd....We zijn dus alvast op goede weg, trek de lijn nu thuis gerust maar door.

Het bezoek van de vuilnisman met de vuilniskar liet bij de kleuters van juf Sabien ook een ferme indruk achter.  Natuurlijk koppel je daar dan een activiteit manuele expressie aan.  De kinderen knutselden hun eigen vuilniskar of een afvalbakje om op de tafel te zetten.

Het spreekt vanzelf dat we nu meer oog proberen te hebben voor "zwerfvuil".

Wanneer we iets op de grond zien liggen, dan rapen we het op en werpen het in de juiste afvalbak !  Hopelijk blijft dit ook in de toekomst zo !

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven


_____________________________________________________________

Vrijdag 5 mei

Milieu-rekenspel

 

In het 2de leerjaar werden ook de rekenlessen in een milieukleedje gestoken. De leerlingen speelden in de klas "het grote milieu-rekenspel". Elk groepje mocht om beurt gooien met een dobbelsteen, bij elk gekleurd vakje hoorde een rekenopdracht.

Wanneer de rekenopdrachten juist werden uitgevoerd mochten worden verdergespeeld, zo niet dan betekende dit een beurt overslaan.

De herhalingsles rekenen werd op die manier plots veel leuker !  

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven

_____________________________________________________________

Klein en groot

 

Ook de peuters en kleuters bij juf Anja beseffen ondertussen wel dat afval niet in de bomen groeit maar thuishoort in de juiste vuilnisemmer.  Jammer genoeg zijn die niet altijd op peuterformaat.  Dank zij de tussenkomst van IDM kan ook dit echter geen hinderpaal meer zijn om juist te sorteren.  Voortaan zijn er in elke klas ook vuilnisemmertjes waar iedereen bij kan.

Gelukkig kan je één en ander ook eerst nog gebruiken in plaats van het weg te gooien.  Kijk maar eens naar de wielen van onze zelf gestempelde vuilniswagen.

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven

_____________________________________________________________

Hergebruiken

 

Zo’n 10 dagen waren we nu reeds intensief bezig met ons milieu.  Wat we zeker onthouden is dat we best afval zoveel mogelijk vermijden en dat heel wat zaken best nog wel een 2de leven kunnen krijgen als iets anders alvorens in een verbrandingsoven te belanden.  We voegen nu de daad bij het woord en zamelen op onze speelplaats een hele boel ‘waardeloos materiaal’ in.  We sorteren het eerst in de klaargestelde dozen maar zullen jullie op ons schoolfeest verrassen met wat we er nog allemaal mee aanvingen in plaats van het weg te gooien.  Dit mag je absoluut niet missen !  We verwachten jullie dus zeker op 20 mei.

 

Ons project valt dus zeker nog niet stil.  We lichten de komende weken regelmatig een tipje van de sluier op rond de voorbereidingen voor ons schoolfeest.  Blijf onze site dus af en toe bezoeken.  Misschien kom je dan ook oog in oog te staan met hoe wij verder leren over onze waterwegen en de werking van een sluis, over magnetisme en over het opwekken van elektriciteit.  Ook tijdens onze tentoonstelling op het schoolfeest laten we je dit graag zien.
Tot dan ?!?  

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven


_____________________________________________________________

Apotheose

Werking van een sluis:

 

Aansluitend bij hun milieustudie rond water, verdiepten de lln. van het vierde leerjaar zich tijdens een les technologische opvoeding in de werking van een sluis.  Zij experimenteerden met een zelf ontworpen miniatuursluis. Bovenloop, benedenloop en sluis werden benoemd en aangeduid.  Daarna openden de kinderen de kleppen van sluispoort A tot het waterpeil in de sluis even hoog stond als in de bovenloop. Ze openden vervolgens sluispoort A en lieten het schip verder varen. Dan deden ze sluispoort A terug dicht en openden de kleppen van sluispoort B tot het water in de benedenloop op hetzelfde niveau stond als in de sluis. Nadat  ze sluispoort B openden kon ons schip weer verder varen.

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven

_____________________________________________________________

Ontwerpen modecollectie J.P. Récyclé

Koortsachtig werd er met man en macht gewerkt aan de samenstelling van een modecollectie met als basis bergen verzameld wegwerpmateriaal.  We zagen de rijk gevulde sorteerdozen op onze speelplaats zienderogen slinken want zowel afgedankte kledij als paraplu’s, karton, isomo, kroonkurken, verpakkingsmateriaal … het kon onze ontwerpers helemaal niet van de wijs brengen, integendeel zij werden er des te meer door geïnspireerd bij hun spectaculaire creaties.  Ondertussen gonsde het ook van de activiteit in onze 3de graad want daar werd de laatste hand gelegd aan een ‘energieke’ tentoonstelling.

 

 

klik hier voor de foto's van de ontwerpen  


Tentoonstelling:

 

klik hier voor de foto's van de tentoonstelling  

terug naar boven

_____________________________________________________________

Sorteren moet je doen:

 

Jammer genoeg waren de weergoden onze milieu-apotheose op het schoolfeest niet gunstig gezind.  Na al eens een eerste keer te zijn gevlucht voor een ware plensbui, raapten onze kleuters en hun juffen uiteindelijk toch maar alle moed samen in een poging om tussen de dikke druppels in het startschot te geven met het sorteerlied.  Ondanks hier en daar een extra traantje van onze allerjongsten die deze nattigheid niet echt op prijs stelden, lieten zij zich toch niet onbetuigd en toonden zij ons duidelijk dat ze zeker het nodige hadden onthouden over het correct sorteren van afval.

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven

_____________________________________________________________

De modeshow:

 

Alle voorbereidende noeste arbeid moest uiteindelijk wel resulteren in een schitterende collectie en hoe nat het buiten ook was op ons schoolfeest, binnen showden onze jonge mannequins hun creaties met veel flair aan een bomvolle zaal.  Er ging niet alleen aandacht naar toffe hoofddeksels, ook jassen, paraplu’s, zomer- en technomode en zelfs verfijnde trouwensembles en een heuse badpakkenspecial passeerden de revue.  Onze leerlingen van het 4de leerjaar maakten tijdens hun muzikaal intermezzo op expressieve wijze duidelijk dat ze het niet zo begrepen hebben op het weggooien van afval.  In ons afrondend gezamenlijk milieulied sloten alle overige leerlingen zich hier trouwens bij aan.  Het werd een voorstelling om de vingers bij af te likken, die jong en oud kon bekoren.  Gelukkig was er daarna ook nog terechte publieke belangstelling voor de prachtig opgebouwde interactieve tentoonstelling en de verschillende uitstalramen van onze allerjongsten.  Van harte proficiat en dank u wel aan al onze exposanten, de ontwerpers en hun assistenten, onze presentatrices en de vele helpers achter de schermen die voor de nodige logistiek zorgden.  Jullie zorgden voor ‘de kers op de taart’ van ons geslaagd milieuproject !  

 

klik hier voor de foto's  

terug naar boven

_____________________________________________________________

Tot slot:

Onze milieuwerking valt na dit project uiteraard niet stil.  Heel wat lessen en activiteiten zullen ook de komende weken nog in het verlengde liggen van dit alles.  We zijn er echter van overtuigd dat dit hele gebeuren bij onze kinderen sowieso nog wel een tijdje zal blijven nazinderen.  We hopen dat ze daar bij jullie als ouder een luisterend oor voor vinden en dat zij samen met jullie op een constructieve wijze mogen blijven omgaan met afval, water en energie zodat wij allemaal onze verantwoordelijkheid nemen voor een gezond en aangenaam milieu !  

 


_____________________________________________________________

terug naar boven